Retete culinare

joi, 11 noiembrie 2010

Rata pe pat de varza rosie

Rata pe pat de varza rosie
In Austria pe 11 noiembrie este Sf Martin si se mananca rata sau gasca...exact nu stiu de ce!
dar in toate supermaketurile la standurile de carne in perioada aceasta se gaseste carne de vanat,iar astazi pe 11 noiembrie se gateste in deosebi rata sau gasca! asa ca am zis sa fiu si eu in pas cu traditiile sa nu-mi bata la usa vreun "spirit pierdut"!:))

Aveti nevoie:
o rata ,sare,piper,rozmarin


Ptr umplutura:
2-3 mere acrisoare
1 portocala felii
sare,piper
un bat de scortisoara
4-5 cuisoare (optional)
2-3 catei de usturoi

Ptr Glazura:
1 lingura de mustar amestecat cu 2 linguri de miere

Garnitura,sau patul de varza:
2-3 mere acrisoare
2 linguri de zahar
1 ceapa
2-3 linguri ulei
sare,piper,praf de nucsoara si/sau ce condimente preferati
2 linguri otet

Mod de preparare:
se freaca rata cu sare,piper,rozmarin pe dinauntru si pe dinafara. se infoliaza si se lasa la frigider peste noate.
a doua zi se umple cu merele taiate felii,portocala,cateii de usturoi care se amesteca cu sare si piper dupa gust.
cuisoarele se introduc in cavitatea pasarii,alaturi de un bat de scortisoara. se inchide rata,introducand picioarele in piele.
se aseaza intr-un vas incapator fara a adauga nici un fel de alta grasime sau lichid.
se infoliaza in folie de aluminiu si se da la cuptor ptr 2 ore,dintre care primele 20 de min la 210 grade,apoi se reduce focul la 190 de grade.
dupa cele 2 ore se pensuleaza cu glazura obtinuta si se reintroduce la cuptor ptr cat sa prinda culoare,se intoarce cu spatele se pensuleaza si acesta se lasa din nou la rumenit,dupa care se reintoarce din nou ptr o ultima glazura ,iar in maxim 5 minute va fi gata!!

Garnitura:
se caleste ceapa in ulei alatri de merele cubulete,sau rase se adauga zaharul si se caramelizeaza usor.
se adauga varza taiata fidelute,un pahar de apa,sare si se condimenteaza si se lasa la fiert.

gustos

pe un platou asezati varza iar peste rata...si Pofta buna!!
carnea este atat de frageda si de suculenta ...o nebunie!!! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu