marți, 7 decembrie 2010

Scwein braten sau friptura de porc la cuptor (traditional austriaca)

Friptura asta este o bunatate!!
in Austria este o reteta traditionala de Craciun,alaturi de knödel(galusti speciale) sau cartofi cu rozmarin(cautati reteta la etichete).
eu de obicei nu mananc porc pentru ca nu-mi place foarte mult gustul carnii,dar friptura asta este DEMENTIALA!!! as fi in stare sa mananc o bucata dinasta mare singura!!:))
are o reteta speciala pe care vi-o impratasesc cu mare drag si vi-o recomand sa o incercati,nu ve-ti avea nimic de pierdut!!!!

Aveti nevoie:
Pentru sos:
8 catei de usturoi
1 lingurita de nucsoara
1 lingurita de chimen(praf)
1 lingurita boia dulce
1 lingurita de praf de chilii
3 linguri ulei
1 lingurita sare,1 lingurita piper

Pentru marinata:
1 ceapa taiata in jumatate
3 catei de usturoi curatati
1 morcov curatat si taiat rondele
un sfert de telina taiata bucatele
1 lingurita chimen intreg
6 boabe piper
3 foi de dafin
apa

o bucata de carne de porc(pulpa dezosata),cu tot cu sorici.

Mod de preparare:
se pregateste sosul amestecand intr-un castronel toate ingredientele.
Photobucket

Intr-o olicica puneti apa cu toate ingredientele pentru marinata la fiert,acoperiti si lasa-ti 30 min la fiert.
Photobucket

carnea spalati-o bine si crestati-o pe partea cu soricul in patratele cu cutitul,dar nu foarte adanc,stergeti-o bine cu servetele de bucatarie.

Dupa ce marinata a fiert 30 de minute inchideti focul si adaugati carnea,acoperiti si lasati asa 15 min. astfel se vor inchide porii acesteia iar cand o vom baga la cuptor se va face "in sosul ei" inauntru. asta este reteta traditionala.

apoi scoateti carnea si ungeti-o pe toate partile foarte bine cu sosul din castronel.
Photobucket
puneti o tigaie la incins fara nici un fel de grasime,apoi adagati carnea cu soricul in jos si lasa-ti asa pe foc 7 minute.
Photobucket

incalziti cuptorul la 160 de grade.
intr-o tava de iena,sau in orice alta tava adanca aveti adaugati carnita cu soricul in jos fara nici un fel de grasime sau lichid,acopriti tava cu folie de staniol si dati-o la cuptor pentru 2 ore.
Photobucket
dupa cele 2 ore,dati la o parte staniolul,"stropiti" carnita cu zeama lasata,dati cuptorul la 180 de grade si lasati-o 1 ora jumate.
dupa o ora jumate,intoarceti carnita cu soricul in sus,ptr a devenii crocant si lasati inca jumatate de ora.

apoi scoateti carnita pe un carpator,taiati-o felii si serviti-o alaturi de garnitura aleasa si hrean sau muraturi.
Photobucket
noi am servit-o cu cartofi cu rozmarin si ardei umpluti cu varza(murati)...a fost DELICIOS!!!!
carnea e atat de buna si de frageda incat se topeste in gura!!!
Photobucket
Pofta mare!!

Un comentariu:

  1. Ia să încerc și eu. Sper să iasă. Niciodată nu mi-a ieșit fragedă :D

    RăspundețiȘtergere