vineri, 10 decembrie 2010

Sarmale a la Cluj / Sarmale ravasite

in Ardeal se numesc "sarmale a la Cluj",iar in partea Moldovei "sarmale ravasite".
oricum s-ar numii stiu sigur ca este o mancare delicioasa,sanatoasa si nu aveti nevoie de foarte mult timp ca la cele impaturite!;)

Aveti nevoie:
O varza medie,(nu foarte mare,a mea a fost chiar micuta),taiata fideluta.
cateva boabe de piper,2-3 frunde de dafin
1 lingura de sare
1 lingura zahar
otet....dupa gust

pentru umplutura:
500 grame carne tocata de care doriti(eu am folosit amestec de vita si porc,mai slaba)
2 cepe medii taiate marunt
1 lingura boia ardei
putim cimbru sau busuioc(sau din ambele)
3-4 linguri de orez
sare,piper dupa gust

suc de rosii amestecat cu apa
3 oua batute bine


Puneti intr-o cratita apa la fiert cu toate condimentele,cand incepe sa fiarba dati focul mic si adaugati varza. lasati-o la fiert cca 30 min,acoperita. apoi rasturnati-o intr-o sita,lasati-o la scurs si scoateti foile de dafin si boabe de piper,daca doriti.
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Intr-o tigaie fara nici un fel de grasime puneti carnea tocata la calit,apoi adaugati ceapa tocata marunt,amestecati si lasati un pic la calit pana isi schimba carnea culoare.
Photobucket
apoi adaugati ingredientele si orezul amestecati atata timp pana se va evapora zeama lasata de carne.
Photobucket
apoi dati de pe foc si condimentati dupa gust cu sare si piper.
Photobucket

Intr-un vas de iena,pe care la-ti uns in prealabil cu putina grasime,adaugati un strat de varza,apoi stratul de umplutura si din nou un strat de varza si nivelati.
Photobucket

bateti bine ouale si peste intreaga compozitie.
faceti un amestec din sucul de rosii si apa,dupa ochi,cat sa cuprinda intreaga compozitie,dar sa nu o depaseasca.
Photobucket
Photobucket

dati vasul la cuptor,incalzit imprealabil la 200 de grade,pentr cca 45 de min,apoi la 150-130 de grade ptr o ora jumatate.
Photobucket
a fost nemaipomenit de gustosss!!!
Photobucket
Pofta mare!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu