Retete culinare

luni, 20 decembrie 2010

Falafel sau Piftele de naut (reteta arabeasca)

Aceste piftele sunt foarte renumite si se gasesc o gramada de retete,care depind dupa tara,origine si gust. sunt foarte delicioase si sanatoase,asa ca va invint sa le incercati!:)

Aveti nevoie:
2 cani de naut boabea uscat nefiert,pus la inmuiat peste noapte in apa rece cu o jumatate de lingurita de bicarbonat.
1 lingurita praf de coriandru
1 lingurita praf de chimen
1 lingurita de chilii
1 jumatate lingurita turmeric
1 lingura de faina
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 legatura mai mare sau 2 mici de patrunjel verde
100 gr seminte de susan
sare dupa gust

Separat:
ulei ptr prajit.

Ptr sos:
1 cutie de rosii
3 catei de usturoi taiati feliute subtiri
1 lingurita baharat(praf de diferite condimente,specific arabesc)
1 lingura zahar
1 lingura pasta de chilii
zeama de la 1 jumatate de lamie
sare dupa gust

Mod de preparare Falafel:
Puneti nautul peste noapte la inmuiat,boabele isi vor duble volumul.
A doua zi,scurgetile si nu le puneti la fiert!! Suna ciudat,dar eu am incercat varianta cu boabele fierte si mi s-au sfaramat piftelutele in tigaie....deci NU TREBUIESC FIERTE!!!
Photobucket
Photobucket

Dati boabele de naut prin masina de tocat,la fel si ceapa si usturoiul.
Adaugati totul intr-un castron impreuna cu celelalte condimente,amestecati bine si lasa-ti acoprit la rece cca 15 min.
Photobucket

Cu o lingura luati din compozitie,iar cu ajutorul alteia datii forma falafelului,ca in poza de mai jos. dupa care adaugati "pifteluta" in uleiul incins si intoarceti cand aceasta prinde de jur imprejur o culoare aurie.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
daca vi se pare prea greu,faceti cu manile putin ude,bilute!

Scoatetile pe o farfurie cu un servet de bucatarie,ptr surplusul de ulei.
Photobucket

Pregatirea sosului:

Intr-o craticioara,cu o lingura de ulei,adaugati rosiile la calit,dupa 5 min,adaugati si restul de condimente,sosul ramas de la rosii si putina apa,acoperita si lasati la foc potrivit la fiert 35 de minute,amestecand din cand in cand.
Photobucket
Cu blenderul,piruiati rosiile ,totul trebuie sa arata ca un sos.

Se serveste in farfurie impreuna cu Falafel,sau ca sos pentru carnita la gratar!;)
Photobucket
Aceasta reteta este o idee nemaipomenita ptr zilele in care tinem post,fiind foarte hranitoare si sanatoasa!

Pofta mare!!

2 comentarii:

  1. waw ce nebunie,numa bine in post,esti tare iscusita draguta mea...cu drag miha-akita

    RăspundețiȘtergere
  2. :) multumesc iubita mea!!!
    cine imi face mie complimente;;) :* <3

    RăspundețiȘtergere