Retete culinare

vineri, 24 decembrie 2010

Pasta de ton

Aveti nevoie:
1 conserva ton
100 gr unt
1 ceapa mica taiata marunt
sare,piper dupa gust

Mod de preparare:
puneti totul intr un vas de plastic si amestecati bine cu blenderul,pana se omogenizeaza totul.
Photobucket

ornamentati pasta,sau dati forma dorita!
Photobucket

Se serveste ca aperitiv!
Pofta mare!!

joi, 23 decembrie 2010

Sarbatori fericite!!

Dragii mei va doresc un Craciun si un An nou,fericit,linistit,plin de pace,bucurie,sanatate si ca Bunul Dumnezeu sa ne binecuvanteze si sa ne ierte pe toti!

glitter-graphics.com

La multi ani cu mult drag si un Craciun fericit!!:)

miercuri, 22 decembrie 2010

Fasole frecata

...stiu ca sunt o gramada de retete pe aceasta tema,si ca mai toata lumea stie sa o gateasca :D,dar trebuia sa va scriu si reteta mea nu?!

Aveti nevoie:
1 ceapa
1 lingura zahar
fasole fiarta,sau fasole la cutie
un praf de nucsoara
o lingura mustar
o lingurita de boia dulce
o lingura pasta de tomate
2-3 catei de usturoi
sare,piper

o ceapa si o lingurita de bulion,separat.

intr-o cratita caliti in putin ulei,ceapa pana devine sticloasa,se adauga zaharul,boiua,nucsoara se amesteca cca 5 min,se adauga mustarul,pasta de tomate,se amesteca din nou cca 5 min,dupa care se adauga fasolea gata fiarta,sau din conserva(spalata in prealabil),o cana apa,se semi-acopera si se lasa la fiert la foc mic amestecand din cand in cand cca 30 min,sau pana scade din apa mai mult de jumate.
dupa ce a scazut din apa,se da de pe foc, se adauga usturoiul curata si taiat in jumtate,sare si piper dupa gust si amesteca totul cu blenderul.
bunica mea punea usturoiul strivit si totul punea intr-o sita si amesteca cu o lingura de lemn pana totul se transforma intr-o pasta,dar acum bine ca a inaintat tehnologia!!

separat caliti ceapa taiata solzi cu bulionul. aceasta se adauga peste fasolica in farfurie alaturi de castraveciori murati!!
Photobucket

Pofta mare!!

Niku-Jaga (reteta japoneza)

Aveti nevoie:(ptr 2 pers)
150-200 gr carne de vita
4 cartofi mici
1 morcov
cateva boabe mazare sau cateva pastai fasole verde
o lingurita praf de ghimbir
3 linguri zahar
2 linguri ulei
2 1/2 linguri sos de soia
400 ml supa (de preferat supa dashi,sau de peste)
70 ml sake (sau vin alb)

Mod de preparare:
Se taie carnea si legumele in bucati potrivite,apoi in 2 ling de ulei caliti carnea ,adaugati legumele si mai caliti un pic.
turnati supa fieerbinte si lasa-ti sa dea cateva clocote,adunand intre timp spuma.
Amestecati sake-ul(vinul),sosul de soia,zaharul pana cand acesta din urma s-a dizolvat complect si apoi turnati acest amestec in oala peste celelalte.
Lasa-ti sa fiarba pana cand zeama scade mai mult de jumate,cca 30 min fara capac.
puteti decora cu muguri de soia!

Photobucket
Pofta mare!!

Sfat: ptr ca cartofii sa nu se sfarame ,va recomand sa i adauga-ti o data cu sosul de soia,vin si zahar

Daikon Nimono (reteta japoneza)

Aveti nevoie:
o ridiche lunga alba (daikon in japoneza)
1 morcov mare
3 cartofi
ciuperci shitake (proaspete sau uscate si inmuiate in apa calduta 1 ora)
1 ou de pers
1 plic praf dashii
1 lingura sake
soia sos,jumatate de pahar
3 linguri mirin
putina apa

praf dashii
Photobucket

legumele
Photobucket

ciupercile shitake puse la inmuiat
Photobucket

Mod de preparare:
Curatati legumele,taitile rondele,cartofii cuburi mai mari,adaugati plicul de dashii,sosurile si putina apa(o jumatate de pahar),cat sa cuprinda totul.
Lasati totul la fiert la foc mediu pana scade jumatate din lichid.
separat fierbeti un on,curatatil de coaja si spre sfarsit adaugati-l si pe acesta la fiert,intreg.
Photobucket

Photobucket
Pofta mare!!

marți, 21 decembrie 2010

Tiroler Grostel - Cartofi inabusiti cu carnita,mezeluri si ou (Reteta Tiroleza,Austriaca)

Este o reteta specific Tiroleza,Tirol este o regiune situata in vestul Austriei.
Aceasta mancare este specific traditionala,foarte la indemana,simpla,rapida si gustoasa,merge in orice anotimp cu muraturi,varza acra sau vara cu salate de legume.

Aveti nevoie:
cartofi,fierti cu tot cu coaja(depinde de cat doriti sa gatiti)
1 ceapa medie,taiata marunt
3 catei de usturoi,taiati rondele
carnita ramasa de la supa,de la o friptura(sau pur si simplu fiarta atunci pe monent daca doriti)
100 grame de sunca afuamata(gen caizer)+ orice alte resturi de mezeluri mai aveti prin frigider,totul taiat marunt
un praf de boia dulce
un praf de maioran
1 ou de persoana
sare,piper dupa gust
ulei sau unt

Mod de preparare:
Mai intai fierbeti cartofii cu tot cu coaja,apoi curatatii cat sunt inca fierbinti si taiatii rondele.
Separat caliti in 2 linguri de ulei,sau putin unt ceapa,dupa care adaugati carnita si mezelurile,usturoiul,maioranul,boiaua si amestecati cca 7 min.
Photobucket

Adaugati apoi cartofii,gata taiati,amestecati cu atentie sa nu se sfarame prea tare,dati focul mai mic si lasati la inabusit amestecand din cand in cand cca 15 min.
Photobucket

Puneti apoi in farfurie,iar peste cate un ochi prajit!
Photobucket

Serviti cu muraturi,varza murata sau salata de legume!;)

Pofta mare!!:)

luni, 20 decembrie 2010

Garam Masala (mix de ingrediente-indian)

Garam masala inseamna "condimente fierbinti",avand in vedere efectele care le trimite asupra organismului. este condiment de baza in bucataria indiana!

Aveti nevoie:
O lingura mare seminte de coriandru boabe
o lingura seminte de chimion
o lingura piper negru boabe
un rulou de scortisoara
o lingura praf de ghimbir
o stea de anason
o lingura boabe cardamom verde
o lingura de cuisoare englezesti,si/sau doar praf de cuisoare
o lingura boabe cardamom negru
2 frunza de dafin
1 lingura praf de nucsoara

Mod de preparare:
Intr-o cratita fara grasime prajiti toate condimentele timp de 3-4 min dupa care macinatile cu un robot de bucatarie,si depozitatile intr-un vas inchis la loc uscat si racoros!

Falafel sau Piftele de naut (reteta arabeasca)

Aceste piftele sunt foarte renumite si se gasesc o gramada de retete,care depind dupa tara,origine si gust. sunt foarte delicioase si sanatoase,asa ca va invint sa le incercati!:)

Aveti nevoie:
2 cani de naut boabea uscat nefiert,pus la inmuiat peste noapte in apa rece cu o jumatate de lingurita de bicarbonat.
1 lingurita praf de coriandru
1 lingurita praf de chimen
1 lingurita de chilii
1 jumatate lingurita turmeric
1 lingura de faina
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 legatura mai mare sau 2 mici de patrunjel verde
100 gr seminte de susan
sare dupa gust

Separat:
ulei ptr prajit.

Ptr sos:
1 cutie de rosii
3 catei de usturoi taiati feliute subtiri
1 lingurita baharat(praf de diferite condimente,specific arabesc)
1 lingura zahar
1 lingura pasta de chilii
zeama de la 1 jumatate de lamie
sare dupa gust

Mod de preparare Falafel:
Puneti nautul peste noapte la inmuiat,boabele isi vor duble volumul.
A doua zi,scurgetile si nu le puneti la fiert!! Suna ciudat,dar eu am incercat varianta cu boabele fierte si mi s-au sfaramat piftelutele in tigaie....deci NU TREBUIESC FIERTE!!!
Photobucket
Photobucket

Dati boabele de naut prin masina de tocat,la fel si ceapa si usturoiul.
Adaugati totul intr-un castron impreuna cu celelalte condimente,amestecati bine si lasa-ti acoprit la rece cca 15 min.
Photobucket

Cu o lingura luati din compozitie,iar cu ajutorul alteia datii forma falafelului,ca in poza de mai jos. dupa care adaugati "pifteluta" in uleiul incins si intoarceti cand aceasta prinde de jur imprejur o culoare aurie.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
daca vi se pare prea greu,faceti cu manile putin ude,bilute!

Scoatetile pe o farfurie cu un servet de bucatarie,ptr surplusul de ulei.
Photobucket

Pregatirea sosului:

Intr-o craticioara,cu o lingura de ulei,adaugati rosiile la calit,dupa 5 min,adaugati si restul de condimente,sosul ramas de la rosii si putina apa,acoperita si lasati la foc potrivit la fiert 35 de minute,amestecand din cand in cand.
Photobucket
Cu blenderul,piruiati rosiile ,totul trebuie sa arata ca un sos.

Se serveste in farfurie impreuna cu Falafel,sau ca sos pentru carnita la gratar!;)
Photobucket
Aceasta reteta este o idee nemaipomenita ptr zilele in care tinem post,fiind foarte hranitoare si sanatoasa!

Pofta mare!!

Chiftelute din legume

Aveti nevoie:
legumele scoase de la o supa (morcov,pastarnac,telina,cartofi,ceapa etc)
1 ou
verdeata,(patrunjel si marar),tocata marunt
2-3 catei de usturoi
2-3 linguri de faina
1 felie de paine inmuiata in apa si stoarsa bine

Separat:
faina ptr tapat si ulei pentru prajit.

Mod de preparare:
Intr-un castron,adaugati toate legumele date pe masina de tocat si restul de condimente,si amestecati bine.
Photobucket

Apoi pregatiti chiftelutele,luati cu o lingura din compozitie,puneti in farfuria cu faina ptr tapat,acopriti bine cu faina apoi datii forma pe care o doriti. cu atentie insa,ptr ca sunt mai moi decat cele din carne,apoi puneti direct in uleiul incins si lasati pana capata de jur imprejur o culoare aurie,dupa care intoarceti cu grija.
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Scoatetile pe o farfurie,pe care a-ti asezat deja niste servetele ptr a se scurge surplusul de ulei.
Photobucket

le puteti servii ca atare,cu sos sau ca garnitura langa o fripturica!
Pofta mare!!

Frittatensuppe sau Supa cu clatite (reteta austriaca)

Este o supa foarte usoara si foarte gustoasa,traditionala in Austria,cu siguranta ar fi si preferata copiilor dumneavoastra.

Multe dintre bucataria austriaca,se aseamana foarte tare cu cea germana,de aceea multe dintre aceste retete se gatesc in ambele tari!

Aveti nevoie:

Pentru supa:
legume pentru supa (telina,ceapa,cartof,morcov,pastarnac)
carnita de vita,cu putina grasime,sau os de vita cu carnita

Pentru clatite:
faina
1 ou
un praf de nucsoara
sare,piper,apa cat cuprinde (se poate adauga si verdeata in ele,ptr cine doreste,cum ar fi patrunjel taiat marunt)

Mod de preparare:

Pregatiti mai intai supa.
Adaugati carnea,bine spalata la fiert in apa rece,si luati cu o paleta spuma lasata,sau dupa ce a facut spuma se arunca prima apa,se spala cratita si carnea de spuma ramasa. Se adauga alta apa,tot rece,in care se reintroduce carnea si se pune la fiert,cand aceasta incepe sa fiarba se adauga legumele curatate si taiate in jumate.
Se lasa la fiert la foc mic,pana supa isi schimba culoarea,devine un pic maronie-portocalie:)) sper ca am explicat destul de corect.

Dupa ce aceasta a fiert,se scot legumele si carnea,se lasa supa clara,se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

Separat se prepara compozita ptr clatite.
adaugati intr-un castron faina(depinde cate doriti sa faceti),oul(daca pregatiti mai multe adaugati 2 oua),un praf de nucsoara,sare,piper si amestecati totul cu un tel cu apa cat cuprinde.
Photobucket

apoi pregatiti clatitele normal....
Photobucket

dupa ce le-ati terminat,le faceti sul pe toate,si le taiati rondele...
Photobucket

le "dezlipiti" si le serviti separat in castron ,sau farfurie dar nu dierct in oala cu supa,altfel se vor inmuia dupa un timp si nu vor mai fi la fel de bune.
Photobucket

se pune cate o portie in farfurie,sau in castron,impreuna cu verdeata (patrunjel tocat),si peste supa fierbinte.
restul de frittaten-clatite se pastreaza in frigider,acoperite cu tipla,sau daca sunt si mai multe le puteti pune pe portii in pungute in congelator!
Photobucket
Pofta mare!!!

vineri, 10 decembrie 2010

Tocanita de cartofi cu carnaciori

deasa noastra intalnita tocanita,care in popor se zice ca ar fi "mancarea saracului",dar eu as zice ca e mancare foarte gustoasa,practica si pe gustul oricui!!;)

Aveti nevoie:
1-2 carnati,taiati pe jumatate apoi rondele
6-7 cartofi taiati cubulete
2 cepe medii,tocate marunt
1 morcov,curatat si tocat marunt
1 jumatate,ardei gras rosu+1 jumatate ardei gras galben/sau unul intreg de orice culoare
1 cutie de rosii decojite
2 foi de dafin,cateva boabe de piper
3 catei de usturoi zdrobiti cu furculita apoi taiati marunt
marar verde tocat marunt,dupa gust
sare,piper dupa gust

Mod de preparare:
Intr-o cratita,puneti 2 linguri de ulei la incins,adaugati ceapa,carnaciorii si foiile de dafin,amestecati un pic pana ceapa devine sticloasa,apoi adaugati morcovul si ardeii.
Photobucket
lasati totul la foc ptr 5 min,amestecand din cand in cand,apoi adaugati cutia de rosii,cu rosiile taiate cuburi,mai adaugati apa dupa ochi,iar cand incepe totul sa fiarba se adauga cartofii,se acopera se da focul mic si se lasa la fiert amestecand din cand in cand cca 45 de min.
Photobucket

apoi adaugati sare si piper dupa gust,mararul si usturoiul si luati de pe foc.
Photobucket

a mers nemaipomenit cu muraturi......
Pofta mare!!
Photobucket

Sarmale a la Cluj / Sarmale ravasite

in Ardeal se numesc "sarmale a la Cluj",iar in partea Moldovei "sarmale ravasite".
oricum s-ar numii stiu sigur ca este o mancare delicioasa,sanatoasa si nu aveti nevoie de foarte mult timp ca la cele impaturite!;)

Aveti nevoie:
O varza medie,(nu foarte mare,a mea a fost chiar micuta),taiata fideluta.
cateva boabe de piper,2-3 frunde de dafin
1 lingura de sare
1 lingura zahar
otet....dupa gust

pentru umplutura:
500 grame carne tocata de care doriti(eu am folosit amestec de vita si porc,mai slaba)
2 cepe medii taiate marunt
1 lingura boia ardei
putim cimbru sau busuioc(sau din ambele)
3-4 linguri de orez
sare,piper dupa gust

suc de rosii amestecat cu apa
3 oua batute bine


Puneti intr-o cratita apa la fiert cu toate condimentele,cand incepe sa fiarba dati focul mic si adaugati varza. lasati-o la fiert cca 30 min,acoperita. apoi rasturnati-o intr-o sita,lasati-o la scurs si scoateti foile de dafin si boabe de piper,daca doriti.
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Intr-o tigaie fara nici un fel de grasime puneti carnea tocata la calit,apoi adaugati ceapa tocata marunt,amestecati si lasati un pic la calit pana isi schimba carnea culoare.
Photobucket
apoi adaugati ingredientele si orezul amestecati atata timp pana se va evapora zeama lasata de carne.
Photobucket
apoi dati de pe foc si condimentati dupa gust cu sare si piper.
Photobucket

Intr-un vas de iena,pe care la-ti uns in prealabil cu putina grasime,adaugati un strat de varza,apoi stratul de umplutura si din nou un strat de varza si nivelati.
Photobucket

bateti bine ouale si peste intreaga compozitie.
faceti un amestec din sucul de rosii si apa,dupa ochi,cat sa cuprinda intreaga compozitie,dar sa nu o depaseasca.
Photobucket
Photobucket

dati vasul la cuptor,incalzit imprealabil la 200 de grade,pentr cca 45 de min,apoi la 150-130 de grade ptr o ora jumatate.
Photobucket
a fost nemaipomenit de gustosss!!!
Photobucket
Pofta mare!!

marți, 7 decembrie 2010

Supa crema de morcovi cu ghimbir

Aveti nevoie:
3 morcovi curatati si taiati rondele
1 pastarnac mai mic,sau doar jumatate curatat si taiat rondele
1 bucata de cca 4 cm curatat si dat pe razatoare mica de ghimbir
1 ceapa taiata marunt
1 bucatica unt sau 2 linguri ulei masline
zeama de la o lamaie(sau dupa gust)
1 lingura zahar
sare,piper
apa,lapte

Mod de preparare:
Intr-o cratita puneti untul la topit,adaugati ceapa taiata marunt,zaharul,amestecati pana ceapa devine sticloasa,apoi ghimbirul ras si amestecati.
Photobucket
adaugati apoi,morcovul si pastarnacul(taiati rondele),amestecati si apa si lapte cat s acuprinda totul,acoperiti si lasati la foc mic la fiert pana au fiert legumele.
Photobucket

Dati de pe foc,piruiati totul bine cu blenderul,adaugati sare si piper dupa gust si zeama de lamanie.
pentru gust puteti sa adaugati si un strop de frisca lichida.
Photobucket
Pofta mare!!